Nogle vil sige, at psykologen er teoretikeren, og at psykoterapeuten er praktikeren. En psykoterapeut arbejder med forskellige psykologiske problemstillinger, og benytter psykoterapi som behandlingsform.
(læs om de forskellige psykoterapeutiske retninger her)
I modsætning til psykologer og psykiatere er en psykoterapeut uddannet i den private uddannelses-sektor. Psykoterapeut-titlen er ikke en beskyttet titel. Derfor kan det være en god ide for klienter, at undersøge om deres psykoterapeut enten er med i en brancheforening, eller er blevet registreret psykoterapeut gennem FaDP.
(læs mere om registrering af psykoterapeuter her)
At være psykolog er en beskyttet titel i Danmark, og må kun anvendes af personer med en universitets-uddannelse i psykologi. Psykologen kan videreuddanne sig i forskellige retninger, efter endt teoretisk uddannelse på 5½ år på universitet.
Hvis en psykolog ønsker at arbejde med at hjælpe andre mennesker, gennemgår han eller hun en 2-årig praktisk efteruddannelse, hvorefter man kan kalde sig “autoriseret psykolog”. Ofte specialiserer psykologen sig yderligere som f.eks. krise-psykolog, børne- og ungdoms-psykolog eller erhvervs-psykolog.
Psykoterapeuter adskiller sig fra psykologer primært på tre områder:
- En psykoterapeut er ikke uddannet til at stille kliniske diagnoser
- En psykoterapeut har, under sin uddannelse, gennemgået egenterapi og personlig udvikling
- En psykoterapeut er ofte billigere end en psykolog. Dog kan du ikke få støtte til psykoterapi på samme måde, som du kan til en psykolog.