Hvem tager sig af dem, som tager sig af andre?

De, som arbejder inden for social- og sundhedsområdet, er dem,som er hårdest ramt af stress. Hele 40% af vores SOSU-arbejdsstyrke går med overvejelser om at finde et andet arbejde. Hver syvende nyuddannede sygeplejerske går ned med stress. En ny undersøgelse af danskernes arbejdsmiljø viser, at socialrådgivere er den mest stressramte faggruppe. Stress koster samfundet 27 milliarder kroner om året.

I Foreningen af Danske Psykoterapeuter tager vi denne udfordring alvorligt. Vi hylder alle former for social- og sundhedspersonale; hvad enten det er psykologer, psykiatere, sygeplejersker, SOSU-hjælpere eller politifolk; alle dem, som passer på os alle sammen.

Mit budskab her er: lad os psykoterapeuter tage den stol, der står tom – så vi kan tage os af dem, som tager sig af os andre. Lad os være et sikkerhedsnet for dem. Det er det, vi uddanner vores psykoterapeuter til. På vores uddannelser er der mange psykologer, sygeplejersker, psykiatere, politifolk m.fl., som opgraderer deres kompetencer med en psykoterapeutisk uddannelse; og fordi de kender miljøet og stresspåvirkningerne på deres egen krop, har de også de bedst mulige kompetencer.

Når vi påtænker, hvor store konsekvenser det har for vores samfund – både økonomisk, men især også menneskeligt – med så mange, der bliver langtidssygemeldte og indlagte på hospitalerne, så mener vi, at det er decideret nødvendigt, at vi som psykoterapeuter må træde til og hjælpe dem, som har behov for det, og fylde de pladser, hvor en kollega er faldet fra. Det er et absurd problem, hvis vi undlader at benytte os af denne fagligt kompetente ressource, som psykoterapeuterne repræsenterer. De er nemlig uddannede til at støtte og inspirere mennesker, som løber stærkt i det daglige og har meget udfordrende arbejdsopgaver, hvor de jævnligt har brug for at få ventileret deres nervesystem.

Derfor vil jeg anmode om, at Social- og sundhedsstyrelsen tager disse overvejelser i betragtning, så vi sammen kan styrke det danske sundhedssystem. Vi står klar til at hjælpe!

Af Kirsa Dechlis

Formand

Foreningen af Danske Psykoterapeuter

Skriv et svar