Portræt af Ingrid Ann Watson

Velkommen til vores nye formand

Her i april måned gik foreningen til valg for at finde en ny formand. Valget faldt på Ingrid Ann Watson, der fremadrettet skal varetage formandsposten i FaDP. Synlighed, rummelighed og et stort ønske om, at alle er velkomne i FaDP, er nogle af overskrifterne på den struktur, som Ingrid ønsker at bygge sit formandskab på, og hvor nysgerrighed ligger som den underliggende drivkraft.

Pernille Riis Foto

Der er smil, varme og en uimodståelig charme at aflæse i Ingrid Ann Watsons personlighed, FaDP’s nye formand, der netop er valgt til generalforsamlingen d. 11. april. At valget faldt på lige netop Ingrid, synes umiddelbart at være det naturlige valg, eftersom hendes evner, kompetencer og store netværk kan være lige netop de aspekter, der kan videreføre foreningens visioner og samtidig bevare den fine menneskelige tilgang, der hele tiden har kendetegnet FaDP.

Ingrid har været medlem af FaDP siden 2019, og for hende har det været ganske naturligt at være en del af en forening på grund af den styrke, man opnår ved at stå sammen. “Når nu vi har alle de her meget engagerede og meget fagligt dygtige og velfunderede psykoterapeuter, så skal de da være medlemmer af en forening, så vi sammen bl.a. kan presse på politisk – og på den måde gøre omverden opmærksom på, hvad det socialt og sundhedsmæssigt betyder, at vi har alle de her gode mennesker, som institutioner, behandlingssteder og læger ikke kan henvise til, selvom de sikkert gerne vil,” fortæller hun.

Og synlighed er noget, som Ingrid er meget optaget af. Hun er selv en kendt mediepersonlighed og optræder jævnligt i både TV og andre medier som ekspert og rådgiver, og så arbejder hun også en del som foredragsholder. “Det her med at gøre os synlige og få FaDP på landkortet er noget af det, jeg som formand vil være ret fokuseret på,” erklærer hun og fortsætter:  “Jeg synes jo, at den tidligere bestyrelse og den afgående formand har gjort et fantastisk stykke arbejde. Jeg er meget taknemmelig for, at de har startet fra bunden af og har lavet et godt stykke arbejde med bl.a. at etablere et solidt fundament for foreningen; det er jo virkelig imponerende,” fortæller hun. “Så man kan sige, at jeg kommer sådan set bare som efterfølger og bygger oven på noget, andre med sved og tårer har knoklet for,” konkluderer hun.

Ingrid oplever, at fordi der er mennesker, der allerede er aktive og engagerede i foreningens arbejde, og som har gjort alt rugbrødsarbejdet igennem mange år, så vil hun først og fremmest indstille sig på at skulle samarbejde. “Jeg er helt klart til, at vi alle arbejder i øjenhøjde, og jeg siger ja tak til al den hjælp, jeg kan få fra alle i foreningen, som ved mere end mig.” forklarer hun. ”Alt dette er en del af det, der har med min nysgerrighed at gøre. Jeg er nysgerrig på, hvad du ved, for det vil jeg gerne lære af dig,” smiler hun. På den måde bliver det ifølge Ingrid en udveksling, og hun synes også som udgangspunkt, at det er skønt, hvis foreningen fortsætter arbejdet ud fra det lystbetonede engagement. “Men der er jo selvfølgelig ting, der skal laves, uanset om man har lyst eller ej – det er en del af livet,” understreger hun. 

Årsagen til, at Ingrid tilbage i 1990 uddannede sig til psykoterapeut, handlede mest af alt om hendes egen selvudviklingsrejse. “Jeg startede fordi, jeg gerne ville finde ud af mig. Jeg kommer fra en alkoholisk og dysfunktionel familie og har brugt år på at udrede de skygger og skader, det gav mig. Så det var ikke nogen nobel eller ædel mission om, at jeg skulle hjælpe andre mennesker, der fik mig i gang,” indrømmer hun. “Jeg ville bare gerne hjælpe mig, fordi jeg syntes godt nok, at jeg var en mundfuld. Jeg var grundlæggende drevet af et behov for at kende mig selv, blive gladere og arbejde med selvværdet (som ofte er en af de ting, som børn og voksne fra alkoholiske familier har store problemer med), arbejde mig frem til at stå ved mig selv og bruge mit mod og min egenkærlighed i livets store spil. Processen har også handlet om en form for nysgerrighed. For hvis ikke man er nysgerrig på sig selv, så er det også svært at være nysgerrig på andre,” forklarer hun.

Og denne nysgerrighed har siden barnsben været Ingrids drivkraft; samtidig har hun også en slags forbehold, hvilket er en lidt sjov kombination, synes hun. “På den ene side er jeg vældig nysgerrig og åben over for nye mennesker og oplevelser, og en anden side af mig er en lille smule forbeholden,” fortæller hun og fortsætter: “Jeg er også et meget modigt menneske, samtidig med at jeg er meget bange, og de her dobbelte sider er vi jo mange, der har. Men jeg har lært at tage den bange side af mig i hånden, når jeg skal være modig, og den evne har jeg tænkt mig at gøre brug af som formand for FaDP,” forklarer hun.

Missionen er at få FaDP på landkortet. “At vi bliver en forening, man kender – f.eks. lige som Hjerteforeningen, Gigtforeningen og Hjerneskadeforeningen. Det er også min store mission, at det inden for de næste 5 år bliver muligt, at man kan blive henvist til os (psykoterapeuter) på samme måde som psykologer, og at det bliver lige så naturligt, at folk selv kommer i tanke om, at der findes psykoterapeuter. ” Det er også Ingrids ønske, at man begynder at bruge psykoterapi som forebyggende behandling på diverse behandlingssteder og -hjem – både i forhold til unge og ældre. Det kan også være fængsler og andre steder, hvor der er utilpassede mennesker, der har brug for hjælp. Ligeså kunne det være godt, hvis socialarbejdere fik lov til at inddrage psykoterapeuter i arbejdet med at hjælpe borgere, som står i vejen for at kunne hjælpe sig selv.

“Strategien er helt klart at skubbe mig frem i forreste geled og bruge mine erfaringer og kontakter i forhold til medier,” forklarer Ingrid og forsætter: “At give foreningen et ansigt udadtil, som forhåbentligt – uden at vide det endnu – kan blive en person, man ser i debatten ude i det offentlige.” Alt dette vil ifølge Ingrid ske i samråd med bestyrelsen og medlemmerne af FaDP. “Det er vigtigt for mig at gøre det helt klart, at alt, hvad jeg kommer til at foretage mig som formand, er ting, som bestyrelsen har dikteret. Så for mig er det vigtigt at fastslå, at vi har at gøre med en flad struktur, hvor jeg agerer som bestyrelsens forlængede arm,” fastslår hun.

Når vi taler om målsætninger i forhold til FaDP’s fremtid, så er planen ifølge Ingrid, at alle skoler og psykoterapeuter – uanset hvilken uddannelse de har, og om de er registrerede eller ej – skal kunne føle sig godt tilpas i foreningen. “Det ligger mig meget på sinde, at alle medlemmer føler, at de bliver budt velkommen. At de ser og oplever, at de har et stærkt, kærligt, fagligt og socialt fællesskab, og at foreningen er til for dem,” smiler hun varmt.

Det, der fik Ingrid til at stille op som formandskandidat, var, at hun godt kan lide at være til gavn og nytte. “Min modige side af mig tænkte, at jeg er så benovet over, hvordan denne forening er blevet til, og hvor meget der er blevet knoklet for dens eksistens. Så den skal jo selvfølgelig leve videre,” forklarer hun og fortsætter: “Jeg har nogle evner, som foreningen kan bruge, og dem vil jeg gerne sætte i spil. Jeg er et meget iderigt menneske, og jeg har et stort netværk, som jeg har oparbejdet igennem mange, mange år. Jeg har også entusiasme og meget energi, som jeg gerne vil lægge i foreningen,” fortæller hun.

“Det første, jeg ønsker at gøre som formand, omhandler helt klart, at vi som forening skal blive mere synlige og få gjort flere opmærksomme på, at vi er her. At vi er fagligt velfunderede, og at vi har et socialt, humoristisk og omfavnende fællesskab,” griner hun hjerteligt og fortsætter: “Vi har allerede holdt vores første bestyrelsesmøde, og der kom en masse spændende ideer på bordet. Så vi er i gang, og jeg glæder mig til det videre forløb,” afslutter hun.

Faktaboks:

Ingrid Ann Watson, 64 år. Har 2 børn, der er 24 og 42 år samt to børnebørn på henholdsvis 11 og 14 år. Bor i området omkring Lyngby. Bruger meget af sin fritid på at være i kontakt med sine nærmeste. Elsker at bade i havet. Er meget opmærksom på at sørge for at koble fra, når hun har fri, for ikke at blive overvældet af alle de ting, hun engagerer sig i.

Er uddannet psykoterapeut ved Institut for Kreativ Psykoterapi og har siden taget andre uddannelser bl.a. Samlivs og seksualrådgiver ved Dansk Forening for Klinisk Sexologi, Sjælesørger uddannelsen samt en coach uddannelse.

Forfatter til bøgerne: ”Elsk ham igen” og de ”9 kærligheds regler”

Går fast i en meditationsgruppe igennem de sidste 26 år.

Har været medlem af FaDP siden 2019

Skriv et svar