Julen forstærker ensomheden, særligt hos børn, unge og ældre”. Debat indlæg fra formanden.

Vi er alle nødt til at gøre en indsats for at vise andre mennesker ekstra opmærksomhed og vise, at vi er her for ensomheden topper for rigtig mange her omkring jul og nytår, skriver Ingrid Ann Watson.

Ingrid Ann Watson, formand for Foreningen af Danske Psykoterapeuter.

Debatindlæg:

Hvorfor finder vi os som samfund i, at vi har så mange unge og ældre, der her i juletiden føler sig alene, udstødte ogensomme? Som mangler trøst, opmærksomhed og nogen,der kan ringe, lytte eller komme forbi?

 

Ældre Sagens tal viser, at omkring 15 procent af personer over 65 år lider af depression, og at julen med al dens familietid nemt kan skubbe til en større ensomhed. Mange ældre tænker, at det kun er dem, der sidder alene og at alle andre har det fantastisk.

Men det er ikke hele sandheden.

Bl.a. viser Sundhedsprofilen for 2021 således, at 12,4 pct. af de adspurgte viser tegn på svær ensomhed og altså ikke har det fantastisk.

Det svarer til omtrent én ud af otte danskere (Sundhedsstyrelsen, 2022). 

Børn og unge, der lever i familier med vold og misbrug, får skubbet yderligere til følelsen af ensomhed i julen, hvor andre ”ser ud til” at have det vældig hyggeligt.

Og hvem skal de fortælle det til? Følelsen af at være alene og mærkelig stiger nævneværdigt her i julen, hvor bl.a. medierne fremstiller julen som værende ren hygge med gode, glade familier, mad, sang og dans.

Organisationen Lev uden Vold udtaler: Vi har desværre set et markant øget antal opkald til vores hotline i dagene op til jul. Nogle dage dobbelt så mange opkald, fortæller Sine Gregersen, direktør i Lev uden Vold.

.

Julen forstærker ensomheden, og særligt hos børn og unge kan julen forstærke følelsen af ensomhed.

Vi spejler os ofte i omverdenen, og her bliver ensomhedsfølelsen i høj grad en faktor, da vi føler, at alle andre har det anderledes end os selv; at alle andre hygger sig i julen med knas og gode familierelationer. Højtiderne udløser ikke i sig selv ensomheden, men de kan forstærke følelsen af at være alene.

I Danmarks statistik kan man læse, at 27 pct. af de 15-årige og 23 pct. af de 19-årige drenge bruger 4 timer eller mere på tv og computerspil om dagen. Det gælder for 12 pct. af pigerne i begge aldersgrupper, og er der knas med julen, stiger dette tal og ensomheden.

Hvorfor har vi bygget vores samfund op, så vi finder os i, at børn, unge og ældre skal have en nagende følelse af ensomhed? Af ikke at være en del af?

Følelsen af at være alene kan ramme i alle samfundslag og på tværs af aldersgrupper. Og der er faktisk mange danskere, der føler sig ensomme.

For svært ensomme er det ikke nødvendigvis en god ting at få mere tid. Mange mennesker føler, at de mangler tid i hverdagen, og at ferierne er et velkomment afbræk, men for de ensomme kan juledagene føles uendeligt lange og give dem følelsen af, at de har for meget tid alene. Her kan særligt de unge føle sig pressede over at skulle have planer nytårsaften sammen med andre, fordi succeskriteriet er, at man kun dermed er ”med” i en gruppe. De ensomme unge falder udenfor, da de ofte kun har få tilknytninger til kammeratskabscirklen. Der er flere unge, der beskriver, at de synes, nytårsaften er værre end juleaften. Det har noget at gøre med, at man har nogle forventninger til sit liv og dermedet billede af, hvordan aftenen skal være. Hvis man ikke har nogen at fejre aftenen med, eller hvis man ikke er inviteret til en fest, kan det føles pinligt og forkert.

Vi ved det godt og er nødt til at forebygge bedre; selv om der bestemt skal slås et slag for alle de frivillige, som laver et stort stykke arbejde og stor tak til jer så er børn og unges ensomhed ikke noget, der bare forsvinder af sig selv.  

Derfor vil vi psykoterapeuter gerne bruges. Vi er fagligt stærke og klar til kærligt at støtte og bidrage til ældre og unges trivsel – også omkring juledagene.

”Ifølge Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil føler flere end 263.000 mennesker i Danmark sig ofte alene i hverdagen.

”Som til alle tider er det os mennesker, som skal hjælpe og række en hånd og et smil til dem, som har brug for det.

Måske tænker du, at din indsats ikke nytter noget, for hvad kan du egentlig gøre? Men mange bække små

Vær opmærksom, når du køber ind, går tur, parkerer, ja alle steder hvor der er andre mennesker.

Skab øjenkontakt, og smil.

Begynd en smalltalk ved stoppestedet, selv om den unge står med næsen nede i telefonen. Send et stort smil, og spørg til deres dag. Det kan være, de synes, du er mærkelig, men måske betyder denne lille tominutters samtale, at et ungt menneske bare den dag ikke føler sig ensom.
Del gerne, at du selv skal sidde alene i nogle af juledagene, da dette kan give andre følelsen af, at de ikke er så forkerte og alene om at føle sig udenfor i juledagene.

Ofte kan øjenkontakt og et smil lyse ensomheden op. At blive set og anerkendt med et: ”Hey, er du også her?” kan lyse personens dag op og måske give en kort pause fraensomhedsfølelsen.

Når du handler, så køb en lille blomst, og ring på hos din ældre nabo, og ønsk god jul med den. Ring oftere til både de unge i familien og de ældre i denne tid.

Medlemmer af Foreningen af Danske Psykoterapeuter er registreret i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed,og vores uddannelser har et højt fagligt niveau. Mangemedlemmer arbejder allerede til gavn og nytte i samfundet. Bl.a. i Tuba, Blå Kors, incestcentre og institutioner med udsatte unge.

Ingrid Ann Watson

Formand for Foreningen af Danske Psykoterapeuter.

Kommentarer lukket