Mental sundhed i beredskabet: En overset krise kræver handling

Af Michael Molin, formand for Foreningen af Danske Psykoterapeuter (FADP) (tidligere aktiv politibetjent) 

Mental sundhed er et af de mest presserende emner i vores samfund, og det er særligt bekymrende, når vi ser på de mennesker, der står i frontlinjen for vores sikkerhed: medarbejderne i beredskabet. Politibetjente, brandmænd og redningsfolk møder dagligt situationer, som de færreste af os kan forestille os, og de betaler en høj pris for deres indsats. Udover fysisk fare udsættes de konstant for psykisk pres, og dette pres manifesterer sig i form af stress, depression og andre alvorlige mentale lidelser.

Undersøgelser viser, at op mod 22 % af medarbejderne i beredskabet allerede oplever stress eller depression. Det er et tal, vi ikke kan tillade os at ignorere. Det er ikke blot et problem for de enkelte medarbejdere, men også for hele vores samfund. Når de mennesker, der beskytter os, selv er i knæ, risikerer vi ikke blot deres helbred, men også den tryghed, vi alle tager for givet.

Men hvad gør vi ved det? Indtil nu har der været for lidt fokus på, hvordan vi bedst muligt kan støtte disse faggrupper. Samtaleterapi er en mulighed, men mange føler, at den form for støtte er utilstrækkelig eller utilgængelig. Her kan psykoterapeuter spille en afgørende rolle. Vi i Foreningen af Danske Psykoterapeuter mener, at vi kan gøre en forskel med vores særlige tilgang og metoder.

Psykoterapi kan tilbyde en mere tilgængelig og relationel støtte, der kan hjælpe med at håndtere de følelsesmæssige og mentale udfordringer, som arbejdet i beredskabet medfører. Vi arbejder allerede med mange af de mest udsatte i samfundet – herunder ofre for vold og misbrug samt unge i krise – og vi har erfaring med at håndtere komplekse problemstillinger på en måde, der er fleksibel og tilpasset den enkeltes behov. 

Det, vi foreslår, er en systematisk og integreret indsats for at tilbyde psykoterapeutisk støtte til beredskabets medarbejdere. Denne indsats kunne blandt andet omfatte:

1. Løbende supervision og støtte

Regelmæssig adgang til supervision og terapi kan være med til at forebygge alvorlige mentale lidelser. Det kan skabe et rum, hvor medarbejderne kan bearbejde de traumatiske oplevelser, de møder i deres arbejde, og hvor de kan få konkrete redskaber til at håndtere stress og belastning.

2. Akutte kriseinterventioner

Når en medarbejder i beredskabet står overfor en traumatisk hændelse, er det afgørende med hurtig adgang til hjælp. Her kan psykoterapeuter træde til og tilbyde umiddelbar støtte, så de værste psykiske konsekvenser kan forebygges.

3. Langsigtet opfølgning og rehabilitering

Psykiske sår heler ikke altid hurtigt. Derfor er det nødvendigt med en plan for langsigtet støtte og rehabilitering, så medarbejderne ikke bliver overladt til sig selv, når den akutte krise er overstået.

4. Uddannelse og oplysning

Mange i beredskabet er ikke klar over, hvilke muligheder der findes for hjælp, eller føler sig stigmatiserede ved at søge den. Her kan vi bidrage med oplysning og undervisning i, hvordan man kan passe på sig selv og sine kolleger.

Psykoterapeuter er allerede en integreret del af indsatsen på områder som misbrugsbehandling, voldtægtsofre og udsatte unge, hvor vi arbejder tæt sammen med psykologer og andre faggrupper. Vi kan og bør også spille en større rolle i beredskabets mentale sundhed. Vores uddannelse og erfaring giver os en unik mulighed for at tilbyde en anden form for støtte, som kan være med til at afhjælpe nogle af de massive problemer, vi ser.

Det er tid til, at vi som samfund anerkender den udfordring, vi står overfor, og handler på den. Vi skal ikke kun takke dem, der arbejder i beredskabet, for deres indsats; vi skal også give dem de nødvendige redskaber til at passe på sig selv. Det skylder vi dem – og os selv. For et sundt og trygt samfund starter med sunde og trygge mennesker.

https://www.sn.dk/art6140010/sjaelland/erhverv-sjaelland/mental-sundhed-i-beredskabet-en-overset-krise-kraever-handling

Kommentarer lukket